Честито Рождество Христово!

 


Има една несвойствена квас сред някои християни, които се явяват своего рода воини срещу различни празници, като ги впрягат за езически, исторически неточни, присвоени, адаптирани и какво ли още не. Такива хора считат своята интерпретация за чиста, а хората различни от тях, за изневерници. На това му казвам “да цепиш стотинката”, а Писанието има различни метафори за подобен вид впримчване в дребни неща- като даване на десятък от подправки или хващане за буквата на закона. И двете могат да бъдат добри неща, ако са в контекста на “по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността.” 

(Такива хора понякога ме дразнят, но в повечето случаи ми навяват тъга за тях самите. Много е труден живот, в който човек сам се е хванал в капан, от който не иска да излезе.)


Днес празнува по- голямата част от света. Едни хора празнуват, защото празнуването е просто приятно. Други празнуват Източника на живота. Празнуват самата възможност да познават и вярват: 


“- в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

- И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

- Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

- И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан. 

- И възкръсна в третия ден, според Писанията.

- И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

- И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

- И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

- В едната света Църква.

- Изповядват кръщение за опрощаване на греховете. 

- Чакат възкресение на мъртвите.

- И живот в бъдещия век! Амин.”


Такова нещо се празнува всеки ден, без оглед на коректни исторически дати, без оглед на присвоени или адаптирани празнични имена. Защото без Него, нищо няма значение, но в Него всичко бива изкупено и осветено. 


Както и да празнувате днес, нека ви е честит празника. Рожденикът, Който е от преди вечността ви счита за ценни и отвори път за всички ви към Себе Си!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размишления върху Псалмите, К. С. Луис 9

Членството (“Бремето на славата”, К. С. Луис ) Обръщение към Обществото на св. Албан и св. Сергий.

Дрехи от смокинови листа или облекло от слава