Милост и справедливост

 Понякога прекомерната милост може да бъде убийствена. И нейните изяви непременно се заплащат от някой. 


Прекалената милост иска всички да са винаги щастливи, да живеят в розови облаци, да не бъде изречена и една обидна или възмутителна дума, никога дори да не те погледнат накриво. Това е утопичен и невъзможен свят. 


Прекалената милост отглежда децата си с идеята, че каквото и да направят, само ще ги галим по малката главица и нито една беля няма да бъде адресирана. Такава “милост” не възпитава характер. И със сигурност детето и родителите ще си платят в един момент за нея.


“Милостта” без никакви граници отваря границите на държавите за орди мигранти. Милостта в този ѝ вид доведе до огромен скок на изнасилвания, трафик на хора, убийства с ножове и огнестрелни оръжия. 


Необмислената милост доставя средства за страдащите в ръцете на потисниците им- черните пазари в Африка, Афганистан, Газа и т.н. са само част от примерите- помощта за страдащите става инструмент за затвърждаване на тиранина над тях.  


Тази безгранична “милост” нарича всичко противно на нейните възприятия реч на омраза, фанатизъм, безчовечност и т.н. 

Безграничната “милост” няма представа как е устроен света. А светът никога не е бил розова утопия, нито има капацитета да стане. 


Справедливостта и милостта вървят ръка за ръка, за да се обуздават една - друга. Справедливост без милост може да бъде най- жестокият инструмент. Милостта без справедливост - най- пагубния начин на живот. 


Човеците не могат да си позволят да разделят двете неща. Те нямат капацитета да заплатят цената, която ще ни струва това. Само веднъж в историята един Човек показа безкрайна милост към хората. Но само Той беше способен да плати цената на справедливостта като Сам понесе мъчения, унижения, провесване на кръст и смърт. 


Затова ми се иска никой от нас да не пожелава неща, които не може да плати. Нито едно правителство да не налага, обещава и “дарява” неща, които някой все пак ще заплати. 

Цялостният светоглед не може да съществува без да комбинира милост и справедливост. 


Затова трябва да сме много внимателни с властта, която волно или неволно попада в ръцете ни. Всяка власт е отговорност- от това да възпитаваш децата си, до това да им преподаваш в училище или да се грижиш за бедстващи от позицията на социален работник, до това да проповядваш от амвон, до това да създаваш закони, от които ще страдат или благоденстват цели общности, до това да конструираш план за действие във война или мир.


Всяка власт е отговорност. Т.е. всеки ще отговаря за нея. 


Библейският текст нарича миротворците- блажени. Това са хората, които не се пъчат или възгордяват, в сърцето им има скръб, които са едновременно кротки, но душата им гори за правда и милост. Според този текст, точно тези хора ще се наситят. Хората, които се стремят към баланса от милост и справедливост ще получат удовлетворение. 


Защото така е устроена реалността. 


Хората които дават превес само на едното имат орязан, осакатен светоглед. И ще получат точно обратното на удовлетворение.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размишления върху Псалмите, К. С. Луис 9

Членството (“Бремето на славата”, К. С. Луис ) Обръщение към Обществото на св. Албан и св. Сергий.

Дрехи от смокинови листа или облекло от слава