Любов

Наскоро слушах няколко библейски лекции и проповеди и случайно или не, във всички се споменаваше специфичен пасаж от Новия Завет, което ми помогна да го видя по- ясно. 


Спомняте ли си за онзи случай в евангелията, когато фарисеите попитаха Исус коя е най- голямата заповед? Авторите разказват, че фарисеите смятаха да се заяждат, но след като Исус им отговори, явно нещо ги отказа от словесен сблъсък и си тръгнаха набързо. 

Ето как е записан отговорът на Христос:


 „Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум.“ А втора, подобна на нея, е тази: „Да възлюбиш ближния си, както себе си.“ На тези две заповеди се крепят целият закон и пророците.”

‭‭(Матей‬ ‭22‬)


Ние обичаме да се говори за любов, става ни топло на душите, сантиментално на сърцата, без да ни ангажира с нищо трудно или тежко. Затова ни харесва да цитираме подобни цитати, извадени извън контекста на цялото Писание…


Ако питаме една майка как обича децата си, обичайно тя би казала- с цяло сърце, с цялата си личност. Какво ще рече това? Освен всички приятни емоции, това означава безсънни нощи, когато е болно детето, тревожни дни, когато е в бунтовнически период, пране на дрехи, готвене на ястия, помощ при трудни уроци и какво ли още не? 

Ако питаме един баща, да кажем един украински баща, как обича децата си, обичайно той би казал- с цяло сърце, с цялата си личност. Какво ще рече това?

Преди войната- приятни моменти на игра, боричкане и гушкане, но и тревоги, възпитание, дълги работни дни в усърдието да се погрижиш за всички нужди на семейството. По време на войната? Буквално да рискуваш и жертваш всеки ден живота си в надеждата да осигуриш свобода и мир на децата си. 


Сигурна съм, че когато Исус даде своя кратък отговор, всички слушащи, включително и фарисеите, разбраха отлично какво означава да обичаш Бог и хората около теб. 


Как се обича Бог- с цялата личност? 


1. Като никога, ама никога не забравим, че Бог е, Който ни изведе земята на робството.

2. Като нямаме други богове освен Него. Като се борим с естествената си склонност да си правим фалшиви идоли. 

3. Като правим всичко възможно да не издигаме името на Господ като знаме над порочни и гнили каузи. Това Господ няма да прости. 

4. Като пазим един ден в седмицата за Господа- за да общуваме с Него, да се учим от Него, за да почиваме в Неговото присъствие. (Денят за почивка и лично време вероятно е най- големият аргумент на Писанието срещу робството) 


Как се обичат хората от моето обкръжение? 


1. Най- напред като почитаме родителите си. Семейството е една от канарите, до които можем да прибегнем при всяка страшна буря. 

2.  Като и през ум не ни минава дори и най- малкия умишлен план да убием някой друг- било то с думи, с интриги, финансово или буквално физически. 

3. Като не направим нито една крачка към прелюбодейство- към предателство в брака, в приятелството, в професионалните ни взаимоотношения.

4. Като не посягаме към чуждото- като не крадем чужди думи, чужди притежания, чужда земя…

5. Като не изричаме нито една, ама нито една лъжлива дума. Не е никак лесно- това е едно от най- трудните, но и най благословените неща, които сме способни да направим. 

6. Като убиваме корена на завистта у нас и не пожелаваме нищо, което принадлежи на някой друг. Нищо. 


Познаваме ги като Десетте Божи заповеди. (Второзаконие‬ ‭5) И противно на много съвременни нагласи, че Стария Завет е ненужен, защото Новият Завет го е изместил, Исус твърдеше друго. 

Да обичаш означава конкретни действия, които носят мир. 

Мир между Бога и човеците.

Мир в душата ни.

Мир между човеците. 

Дано вече си научихме урока колко е ценен мирът.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размишления върху Псалмите, К. С. Луис 9

Членството (“Бремето на славата”, К. С. Луис ) Обръщение към Обществото на св. Албан и св. Сергий.

Дрехи от смокинови листа или облекло от слава