Когато детето пита “Защо?”

 


Има период в детството на човек, в който превес имат искреното любопитство и отворените за чудеса очи. К. С. Луис го нарича способност да бъдеш омаян/ омагьосан отново и отново. Честъртън го нарича “изобилна жизненост, тъй като по дух децата са нахъсани и свободни” и “вечния апетит на ранната детска възраст”. Повечето от нас с времето изгубват тази способност, защото донякъде тя е свързана с невинността. Сякаш остаряването е не само напредване в годините, но постепенната загуба на детската невинност. 


Христос предупреждаваше, че трябва да станеш като дете, за да влезеш в Неговото царство. И мисля, че поне отчасти имаше предвид тази неуморима способност за забелязване и искрено любопитство, които позволяват да видиш “горящия храст” или “хълмът, пълен с огнени коне и колесници”.


Старият Завет също говори за нещо подобно- в десетки стихове Писанието казва, че има момент, в който децата ще попитат “Защо?” И ще бъде най- загубеният шанс, ако не успеем да им обясним. Защото в такива моменти децата търсят смисъла и е наша отговорност да им отворим  вратите натам.


“А когато децата ви попитат: Какво искате да кажете с този обряд?,”

‭‭Изход‬ ‭12‬:‭26‬ 


“После, като те запита синът ти: Какво е това?, ще му кажеш: Господ ни изведе победоносно от Египет, от дома на робството;”

‭‭Изход‬ ‭13‬:‭14‬ 


“Тогава Исус говорѝ на израилтяните: Утре, когато синовете ви попитат: Какво означават тези камъни?,”

‭‭Исус Навин‬ ‭4‬:‭21‬ 


“Разкажете това на децата си и децата ви нека го разкажат на своите деца, и техните деца – на следващо поколение.”

‭‭Йоил‬ ‭1‬:‭3‬ 


“ Боже, с ушите си сме чули, нашите бащи са ни разказвали какво дело си извършил в техните дни, в древните времена.”

‭‭Псалми‬ ‭44‬:‭1‬ 


“защото Той постави свидетелство в Яков и положи закон в Израил, за които заповяда на бащите ни да ги възвестяват на децата си, за да ги знае бъдещото поколение, децата, които щяха да се родят – които на свой ред да ги разказват на своите си деца.”

‭‭Псалми‬ ‭78‬:‭5‬-‭6‬ 


“Спомни си предишните дни, осмисли годините на много поколения; попитай баща си и той ще ти извести, старците си, и те ще ти кажат.”

‭‭Второзаконие‬ ‭32‬:‭7‬ 


(Също Изход‬ ‭13‬:‭8‬ ; Изход‬ ‭13‬:‭14‬ ‭; Исус Навин‬ ‭4‬:‭6‬-‭7‬)


Снимка: https://www.tyndale.com/stories/ebenezer-memorial-stones-guide-our-children-sarah-rubio

Коментари

Популярни публикации от този блог

Размишления върху Псалмите, К. С. Луис 9

Членството (“Бремето на славата”, К. С. Луис ) Обръщение към Обществото на св. Албан и св. Сергий.

Дрехи от смокинови листа или облекло от слава